Wat is Raw Food?


Raw Food wordt ook wel ‘Living Food’ genoemd, dit heeft te maken met de enzymen, vitaminen en mineralen die nog werkzaam zijn.  Dit is plantaardig voedsel dat verhit wordt tot maximaal 40-45 graden. Levend voedsel omvat groeten en fruit, noten en (gekiemde) zaden, pitten en granen die op een natuurlijke wijze gegroeid zijn, in het wild of biologisch en duurzaam geteeld.

Raw foodies gaan een stap verder dan veganisten en sluiten -naast alle soorten dierlijke producten- ook alle (chemisch) geraffineerde en gepasteuriseerde/gekookte producten uit.

Laat je echter niet afschrikken door deze ‘beperking’ want je kan nog steeds genieten van lekker eten. Naast de ongelooflijke gezondheidsvoordelen (oa meer energie, beter immuunsysteem en geheugen, enz.) en de heerlijke smaken, ligt de kracht van rawfood in de manier waarop het je van binnenuit laat stralen.

Wetenschappelijk onderzoek naar de voordelen van Raw Food. 


Dr. Edward Howell behaalde zijn diploma in 1924. Dr. Howell merkte op dat patiënten die rauw voedsel aten meer vitaliteit en welzijn hadden dan degenen die gekookt voedsel aten, zelfs met vitaminesupplementen. Hij concludeerde dat iets aanwezig in rauw voedsel – anders dan vitaminen en mineralen – een vitale rol speelde bij het in stand houden van de menselijke gezondheid. Zijn gepassioneerde zoektocht naar deze vitale kracht leidde tot de ontdekking van voedingsenzymen en hun impact op de menselijke gezondheid en levensduur.

Dr. Howell onderzocht namelijk dat bepaalde enzymen, vitaminen en mineralen in voeding gedeactiveerd worden bij een verhitting boven de 47,77 graden Celsius. Vanaf de leeftijd van twintig jaar gaat de enzymproductie van het lichaam omlaag. Als we gekookt voedsel eten plegen we dus een aanslag op de beperkte voorraad enzymen in ons lichaam om dit te verteren. Hoe meer enzymen het lichaam moet gebruiken voor de spijsvertering, hoe minder het deze kan gebruiken voor de zuivering, de genezing en de heropbouw van ons lichaam.

Volgens Dr. Howell kan een enzymtekort resulteren in talloze gezondheidsklachten, zoals vermoeidheid, diabetes, allergieën, diabetes en uiteindelijk zelfs kanker.

Als je rauwe of laag verhitte voeding eet, geniet je dus van de voordelen van de voedingsenzymen. Daarnaast helpen deze enzymen ook nog eens met de spijsvertering.

De bevindingen van Dr. Howell werden in latere onderzoeken bevestigd.